Pizza's

Pizzabodem en pizza bakken

Als mijn Italiaanse collega een kookworkshop pizza bakken geeft, reken dan maar dat ik erbij ben! Het was verrassend simpel en je kan je pizza zo groot maken als je zelf wilt!

Het kost je een dagje rijzen, maar het resultaat is ernaar. Het pizzadeeg kan je een week in de koelkast bewaren, zodat je er meerdere dagen van kan eten. Althans, dat is wat ze zeggen, bij mij is er nooit wat over!

Ingrediënten

(voor 3 grote pizzabodems)

  • 500 gram pizzabloem
  • 350 ml handwarm water
  • 20 gram verse gist of 10 gram gedroogd biergist
  • 10 gram zout
  • Pizzasteen
  • Pizzaspatel

Bereiden

Wil je het recept zien in plaats van lezen, bekijk dan onderstaande (Italiaanse) video!

Doe het water in een grote kom (liefst afsluitbaar voor het rijzen – het deeg wordt ongeveer tweemaal zo groot in omvang). Verkruimel het gist in het water en roer met een spatel tot het opgelost is.

Voeg de helft van de bloem toe en roer het goed door. Voeg het zout en de rest van de bloem toe en roer voor nog ongeveer een minuut. Het deeg is nog best ruw nu, zeker niet zo glad als je het misschien verwacht, maar dat is geen probleem! Dek goed af. Dit is wat er de eerste 2 minuten in de video gebeurt.

De eerste twee uur rijs je het deeg in de oven met alleen het lampje aan, dat geeft meestal genoeg warmte. Kan natuurlijk ook op een andere warme plek. Laat het deeg afgedekt, maar plaats het in de koelkast voor ongeveer 24 uur.

Twee uur voordat je pizza gaat bakken haal je de kom uit de koelkast en pak je er een stuk vanaf. Ik deel het meestal in drieën, dan krijg je lekker grote(!) bodems. Als je niet alles gebruikt, zet je het gewoon weer terug in de koelkast.

Bol het deeg een beetje op en laat nog 30-120 minuten rijzen op een warme plaats. Vorm nu de pizzabodem(s). In de video zie je dit vanaf 2:50.

Bakken

Hoe heter hoe beter, makkelijker kan ik het niet omschrijven. Plaats de pizzasteen zo hoog mogelijk in de oven (er moet natuurlijk nog wel een pizza op kunnen…), zet de oven op de hoogste temperatuur en zo mogelijk pizzastand of bovengrill. Laat de steen 15-30 minuten op temperatuur komen (hoe dikker de steen hoe langer hij nodig heeft).

De pizza schuif je makkelijk met de pizzaspatel op de steen (ik leg ze zelf altijd op bakpapier). Meestal is 5-6 minuten bakken voldoende, ligt een beetje aan de temperatuur van je oven. Als je mozarella op de pizza wilt hebben, doe die dan halverwege de baktijd erop.

Eet smakelijk!

Bron: eigen recept en VivaLaFocaccia.com

0 reacties op “Pizzabodem en pizza bakkenVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *