Als er iets opvalt aan een oranjekoek, is het de rijke laag roze glazuur eroverheen. Vreemd, want waarom heet het dan oranjekoek? Dit komt door de sinaasappelschil die in het deeg gaat!
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 350 gr zelfrijzend bakmeel
- 200 gr witte basterdsuiker
- 30 gr zachte boter
- 1 ei
- ½ tot 1 dl water
- 2 tl anijszaad
- 1 tl nootmuskaat
- geraspte sinaasappelschil
- beetje zout
Voor de amandelspijs:
- 150 gr amandelen
- 150 gr suiker
- 1 ei
- Schil van ½ citroen
- Citroensap
Voor het glazuur:
- 100 gr poedersuiker
- 1 el rodebessensap
Voor de botercrème:
- 4 eidooiers
- 100 gr kristalsuiker
- 80 ml water
- 200 gr zachte boter
- (optioneel) 2½ el likeur
- suikerthermometer
Bereiden
Begin een dag van tevoren met het maken van de amandelspijs: maal de amandelen samen met de suiker en citroenschil fijn en kneed met een beetje citroensap tot een lekker spijs. Kort voor je de oranjekoek gaat maken, kneed je het ei door de amandelspijs (je moet even kijken of alleen de dooier genoeg is, anders ook het eiwit). Ook de botercrème kan je eventueel een dag van tevoren maken, zie hieronder.
Doe het zelfrijzend bakmeel, de suiker, de gerapte sinaasappelschil, het zout, de anijszaadjes en de nootmuskaat in een kom. Voeg de boter, het ei en een beetje water toe en kneed tot een stevig deeg. Voeg eventueel nog wat water toe als het deeg te droog is.
Verdeel het deeg in in tweeën. Bekleed de bodem van een bakvorm met 1 deel en haal de gevormde lap deeg uit de vorm; leg het op een plank. Bekleed de bodem van de bakvorm opnieuw met het andere deel van het deeg. Verdeel de amandelspijs over de bodem (laat een centimeter van de rand vrij) en leg de andere lap deeg erbovenop. Druk de zijkanten goed aan.
Bak ongeveer 30 minuten in een op 160ºC voorverwarmde oven.
Maak het glazuur van de poedersuiker en het bessensap. Strijk het glazuur met een nat mes over de afgekoelde koek.
Als je makkelijk klaar wil zijn, spuit je er nu toefjes slagroom op en versier je de oranjekoek. De échte koek wordt echter gegarneerd met botercrème en die vormt het moeilijkste deel van het recept (je kan dit echter ook al de dag van tevoren maken):
Verwarm de suiker en het water tot 106ºC. Klop met een mixer intussen de eidooiers au bain marie gedurende ±7 minuten. Als de suiker precies op de goede temperatuur is, giet je hem langzaam, terwijl je blijft mixen boven de au bain marie-kom, bij de dooiers.
Haal de kom van de pan met water af en mix de likeur en zachte boter erdoorheen. Vul een bak met koud water, plaats de kom daarin en blijf doormixen om af te laten koelen. Zet het mengsel in de koelkast tot het iets steviger is. Als je de botercrème al eerder hebt gemaakt, haal je hem ±30 minuten van tevoren uit de koelkast. Spuit nu de garnering op de oranjekoek. Eventueel kan je nog verder garneren met chocolaatjes, geconfijte sinaasappelschil en/of mandarijnpartjes.
Snijd de oranjekoek in kleine blokjes voor het serveren.
Bron: lekker-frysk.nl

0 reacties op “Oranjekoek”Voeg die van jou toe →