Ingrediënten
Voor het beslag:
- 275 gr boter, op kamertemperatuur
- 275 gr suiker
- rasp van 2 sinaasappels
- ¼ tl zout
- 5 eieren, op kamertemperatuur
- 200 gr bloem
- 100 gr amandelmeel
- 2½ tl bakpoeder
- 2 tl speculaaskruiden
- 75 ml sinaasappelsap
Voor de vulling en garnituur:
- 1-2 sinaasappels
- 325 ml water
- 225 g suiker
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 130 gr poedersuiker
- 200 gr roomkaas, op kamertemperatuur
- Citroensap naar smaak
- Beetje pure chocola
Bereiden
Oven voorverwarmen op 160 graden. Springvorm van 24 cm invetten.
Doe de boter, suiker, sinaasappelrasp en het zout in een kom en klop dit luchtig. Voeg één voor één de eieren toe. Spatel bloem, amandelmeel en bakpoeder door het beslag. Roer het sinaasappel- en citroensap erdoor. Schep het beslag in de springvorm en bak in ±60 minuten goudbruin en gaar; laat de taart afkoelen.
Snijd voor de gekonfijte sinaasappel de sinaasappel(s) in dunne plakjes. Breng het water met de suiker aan de kook, doe de sinaasappelschijfjes erin en laat ze op heel laag vuur 1-1½ uur konfijten. Haal de schijfjes uit de siroop en laat ze uitlekken op een rooster.
Voor het roomkaasglazuur de boter en poedersuiker mixen; voeg de roomkaas toe.
Snijd de afgekoelde taart in twee plakken. Bestrijk de onderste cake met de helft van het roomkaasglazuur en leg de bovenste helft daar op. Bestrijk de bovenkant met de rest van het sinaasappelglazuur. Garneer de taart met de schijfjes gekonfijte sinaasappel en rasp er wat chocolade overheen.
Bron: rutgerbakt.nl met enkele eigen toevoegingen

0 reacties op “Sinaasappel-roomkaastaart met speculaaskruiden”Voeg die van jou toe →